пʼятницю, 15 лютого 2013 р.


Навчально-методичні документи майстра виробничого навчання, необхідні для  організації виробничої практики учнів на підприємстві

1. Договори про надання робочих місць або навчально-виробничих дільниць для проходження учнями, слухачами виробничої практики (зазначити кількість учнів  за професіями, терміни, умови і порядок проведення виробничої практики).
2. Акт обстеження робочих місць на підприємстві.
3. Детальна програма виробничої практики.
4. Списки учнів, слухачів із  зазначенням прізвищ майстрів в/н навчальних груп, які направляються на підприємство.
5. Наказ по ШПЛ щодо  направлення учнів на виробничу практику.
6.  Витяг з наказу підприємства про персональний розподіл учнів,  слухачів ПТНЗ на робочі місця чи навчально-виробничі дільниці з призначенням з числа інженерно-технічних працівників  та висококваліфікованих робітників  підприємства відповідальних  за проведення виробничої практики.
7. Інструктаж учнів з охорони праці в ШПЛ перед  виходом на виробничу практику.
8.Інструктажі з охорони праці  на підприємстві (вступний і на робочих місцях).
9. Перелік кваліфікаційних  пробних робіт.
10. Графік контролю за  проходженням учнями виробничої практики.
11. Щоденники виробничої практики учнів.
12. Звіт щодо проходження виробничої практики


Умови та особливості проходження виробничого навчання та виробничої практики учнями (слухачами) професійно-технічних навчальних закладів  встановлено Законом України «Про професійно-технічну освіту» від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР  та Порядком надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 1999 року № 992, із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 770   від 27.08.2010.

 Шепетівський професійний ліцей та підприємство, що надає робочі місця або навчально-виробничі ділянки, не пізніше двох тижнів до початку виробничого навчання та виробничої практики зобов'язані укласти   договори про надання робочих  місць або навчально-виробничих дільниць для проходження учнями (слухачами) виробничої практики.  У договорі має бути зазначено :
-                     кількість учнів за професіями;
-                      терміни;
-                     умови і порядок проведення виробничого навчання ( практики );
-                     взаємні зобов’язання сторін;
-                     термін дії договору.

Укладаючи договір з підприємствами, представник ШПЛ повинен обумовлювати:
вимоги щодо проведення виробничої практики або виробничого навчання лише на тих робочих місцях, які атестовані відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442, і відповідають нормативно-правовим актам з охорони праці;
додаткові вимоги щодо навчання професій, пов’язаних із роботами із шкідливими, важкими умовами праці та з роботами підвищеної небезпеки, які потребують спеціального навчання та щорічної перевірки знань з питань охорони праці.

Одна із основних вимог до організації виробничої практики полягає у відповідності робочих місць програмі професійно-практичної підготовки і виробничої практики на підприємстві. Тому робочі  місця для учнів підбираються заздалегідь, а їх відповідність навчальній програмі оформляють актом відповідності робочих місць програмі практики.

Витяг із наказу по підприємству про зарахування учнів на виробничу практику має містити інформацію про:
·                     персональний розподіл учнів (слухачів) на робочі місця або навчально-виробничі дільниці виробничих підрозділів;
·                     призначення з-поміж інженерно-технічних працівників та кваліфікованих робітників підприємства відповідальних за проведення виробничого навчання та виробничої практики (тобто керівників практики від бази практики);
·                     заходи щодо забезпечення умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог;
·                     систему оплати праці учнів (слухачів)-практикантів.

Перед направленням учнів на підприємства для проходження виробничого навчання та виробничої практики в ШПЛ майстри в/н проводять інструктаж з охорони паці та безпеки життєдіяльності.
Вступний  інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці учні мають також обов’язково пройти безпосередньо на підприємстві. Майстри в/н зобов’язані здійснювати контроль за проходженням учнями виробничої практики.

«Затверджую»
Заст..директора з НВР
_________С.Є.Кучер
«____»__________2012р.

ГРАФІК
контролю за проходженням учнями виробничої практики
майстром в/н ____________________________
група № ______ професія ______________________________________

п/п
Прізвище, ім'я, по-батькові
Назва підприємства
Кі-сть учнів
Числа місяця
























































































































Майстер в/н ____________________________

Старший майстер _______________________


На останньому тижні проходження виробничої практики учні мають виконати кваліфікаційну пробну роботу.

Перелік і зміст кваліфікаційних пробних робіт має  визначатися майстром  виробничого  навчання під керівництвом  старшого майстра,  погоджуватись з  керівниками відповідних підрозділів підприємств, розглядатись  методичними комісіями та затверджуватись заступником директора з навчально-виробничої роботи ПТНЗ.

Кваліфікаційні пробні роботи.
Приклади робіт:
1.                                           амперметри та вольтметри електромагнітної та магнітоелектричної систем – перевірка у спеціальних умовах;
2.                                           апарати гальмівні і кінцеві вимикачі – ремонт і встановлення;
3.                                           апаратура пускова магнітних станцій прокатних станів – розбирання, ремонт і складання;
4.                                           апаратура пускорегулювальна: реостати, магнітні пускачі, пускові ящики тощо – розбирання, ремонт і складання із зачищенням підгорілих контактів, щіток або  заміна їх;


Під час виробничої практики на підприємстві чи у сфері послуг учні, слухачі ведуть щоденник виробничої практики, у якому її керівник оцінює виконання навчально-виробничих робіт, та по її закінченню робить загальний висновок про результати виробничої практики.

Після закінчення виробничої практики підприємство  надає виробничу характеристику на кожного учня, слухача.

Під час проходження учнями виробничого навчання та виробничої практики на підприємстві майстер виробничого навчання повинен здати ЗВІТ щодо проходження виробничої практики

ЗВІТ  ШОДО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
Група № ­­­­­______
Професія: _________________________________________________________                                      

Дата практики __________________________

№ п/п
Прізвище, ім’я, по-батькові
Місце проходження практики
Адреса підприємства
Наявність
Примітка

договору
наказу
Акту обстеження

















- Державна кваліфікаційна атестація  учнів (слухачів) базується на вимогах державних стандартів професійно-технічної освіти та документів, що регламентують організацію навчально-виробничого процесу в професійно-технічних навчальних закладах.
          Державна кваліфікаційна атестація  учнів здійснюється професійно-технічним навчальним закладом з участю представників підприємств, установ, організацій-замовників підготовки робітничих кадрів після кожного ступеня навчання та по закінченню повного курсу навчання.
Державна кваліфікаційна атестація включає:
-         кваліфікаційну пробну роботу, що відповідає вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики випускника;
-         захист письмової екзаменаційної роботи, дипломної чи творчої роботи, що її замінює.
Кваліфікаційна атестація має на меті встановити готовність осіб, що здобувають професійно-технічну освіту, самостійно виконувати комплекс робіт чи певну роботу з обраної професії  відповідного  розряду (класу, категорії).
Незалежно від того на якому етапі навчання проводиться кваліфікаційна атестація (на  проміжному чи завершальному), важливою умовою при її проведенні є  врахування результатів  виконання  учнями  кваліфікаційної пробної роботи  та  виконання ККЗ з предметів  професійно-теоретичної підготовки.
Перелік і зміст кваліфікаційних пробних робіт має  визначатися майстром  виробничого  навчання під керівництвом  старшого майстра,  погоджуватись з  керівниками відповідних підрозділів підприємств, розглядатись  методичними комісіями та затверджуватись заступником директора з навчально-виробничої роботи ПТНЗ.
В деяких  стандартах  дається  перелік пробних  кваліфікаційних робіт. Проте  його необхідно  доопрацювати, внести в нього  зміни з  врахуванням  регіонального  компонента.
Для проведення  пробних кваліфікаційних робіт мають  підбиратися характерні для даної  професії і підприємства, організації, установи на яких проходить виробнича практика, роботи і  вироби, які  відповідають рівню кваліфікації передбаченої  кваліфікаційною характеристикою і змісту  програми виробничого навчання для даного рівня кваліфікації.